Dom Billa Gatesa

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Skocz do: nawigacja, szukaj
Bill Gates's earth shelter house
Posiadłość Gatesa — Xanadu 2.0
Posiadłość Gatesa — Xanadu 2.0
Państwo  Stany Zjednoczone
Miejscowość Medina, Waszyngton
Adres 1835 73rd Ave NE
Typ budynku dom mieszkalny
Styl architektoniczny nowoczesny, Pacific lodge
Architekt Bohlin Cywinski Jackson Architects i Cutler-Anderson Architects
Powierzchnia użytkowa 6100 m²
Właściciel Bill Gates
Położenie na mapie Waszyngtonu
Mapa lokalizacyjna Waszyngtonu
Bill Gates's earth shelter house
Bill Gates's earth shelter house
Położenie na mapie Stanów Zjednoczonych
Mapa lokalizacyjna Stanów Zjednoczonych
Bill Gates's earth shelter house
Bill Gates's earth shelter house
Ziemia47°37′40″N 122°14′31″W/47,627778 -122,241944

Dom Billa Gatesa – dom mieszkalny z widokiem na jezioro Washington w Medinie w stanie Waszyngton, w Stanach Zjednoczonych, należący do przedsiębiorcy, założyciela Microsoftu, Billa Gatesa[1]. Wartość netto majątku Amerykanina Forbes szacuje na 40 miliardów dolarów amerykańskich[1].

Ponad sześciohektarowa posiadłość słynie ze stylu i zastosowanych rozwiązań technicznych. Posiadłość nosi nazwę Xanadu 2.0[2], pochodzącą od rezydencji postaci z filmu Obywatel Kane. Budowa trwała siedem lat i kosztowała 63,2 miliona dolarów amerykańskich.

W 2009 roku podatek od nieruchomości wyniósł 1,063 mln dolarów przy całkowitej zadeklarowanej wartości 147,5 mln dolarów.

Projekt[edytuj | edytuj kod]

Dom jest rezultatem współpracy pomiędzy Bohlin Cywinski Jackson Architects i Cutler-Anderson Architects[3]. Żadna z tych firm nie zamieszcza informacji ani zdjęć domu, prawdopodobnie ze względów bezpieczeństwa i ochrony prywatności Gatesa.

Posiadłość cechuje nowoczesne wzornictwo w stylu Pacific lodge, z klasycznymi elementami, takimi jak duża prywatna biblioteka w kształcie kopuły z oculusem. Dom posiada system serwerowy, osiemnastometrowy basen z podwodnym systemem muzycznym, siłownię o powierzchni 230 m², jadalnię o powierzchni 93 m², podgrzewane podłogi i podjazdy[1]. Goście noszą plakietki, które umożliwiają kontakt z systemem klimatyzacyjnym dostosowującym temperatury w pomieszczeniach; muzyka i oświetlenie są ustalane w zależności od preferencji danej osoby przy wchodzeniu do pokoju.

Posadowiąc budynek wykorzystano częściowe otoczenie ścian gruntem.

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

  1. a b c Forbes.com staff: Photo Gallery: Homes Of The Billionaires (ang.). Forbes. [dostęp 2014-12-31].
  2. Richard Folkers: Bill Gates' stately pleasure dome and futuristic home. 1997-11-23.
  3. Cutler Anderson Architects