NHK Trophy 2019

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
NHK Trophy
2019
2018 2020
Data 22–24 listopada 2019
Gospodarz Japońska Federacja Łyżwiarska
Miejscowość Japonia Sapporo
Hala Makomanai Ice Arena
Organizator ISU
Liczba konkurencji 4
Liczba zawodników 58
Liczba reprezentacji 11
Zwycięzcy
Soliści Japonia Yuzuru Hanyū
Solistki Rosja Alona Kostorna
Pary sportowe Chińska Republika Ludowa Sui Wenjing
Chińska Republika Ludowa Han Cong
Pary taneczne Francja Gabriella Papadakis
Francja Guillaume Cizeron

NHK Trophy 2019 – szóste, a zarazem ostatnie w kolejności zawody łyżwiarstwa figurowego z cyklu Grand Prix 2019/2020[1]. Zawody odbyły się od 22 do 24 listopada 2019 roku w hali Makomanai Ice Arena w Sapporo.

W konkurencji solistów zwyciężył Japończyk Yuzuru Hanyū, zaś wśród solistek Rosjanka Alona Kostorna. W parach sportowych triumfowali Chińczycy Sui Wenjing i Han Cong, zaś w parach tanecznych Francuzi Gabriella Papadakis i Guillaume Cizeron.

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Data Godzina[2] Konkurencja Segment
22 listopada 12:33 UTC+09:00 / 04:33 CET Pary taneczne Taniec rytmiczny
14:20 UTC+09:00 / 06:20 CET Pary sportowe Program krótki
16:55 UTC+09:00 / 08:55 CET Solistki
19:05 UTC+09:00 / 11:05 CET Soliści
23 listopada 12:15 UTC+09:00 / 04:15 CET Pary taneczne Taniec dowolny
14:35 UTC+09:00 / 06:35 CET Pary sportowe Program dowolny
16:50 UTC+09:00 / 08:50 CET Solistki
19:25 UTC+09:00 / 11:25 CET Soliści
24 listopada 12:00 UTC+09:00 / 04:00 CET Pokazy mistrzów

Rekordy świata[edytuj | edytuj kod]

W trakcie zawodów ustanowiono następujące rekordy świata (GOE±5):

Konkurencja Segment Zawodnicy Punkty Data
Pary taneczne Nota łączna Francja Gabriella Papadakis / Guillaume Cizeron 226,61 23 listopada 2019
Taniec dowolny 136,58
Solistki Program krótki Rosja Alona Kostorna 85,04 22 listopada 2019
Pary sportowe Chińska Republika Ludowa Sui Wenjing / Han Cong 81,27
Pary taneczne Taniec rytmiczny Francja Gabriella Papadakis / Guillaume Cizeron 90,03

Wyniki[edytuj | edytuj kod]

Soliści[edytuj | edytuj kod]

Poz. Zawodnik Nota łączna[15] SP[16] FS[17]
1 Japonia Yuzuru Hanyū 305,05 1 109,34 1 195,71
2 Francja Kévin Aymoz 250,02 2 91,47 3 158,55
3 Kanada Roman Sadovsky 247,50 4 78,51 2 168,99
4 Rosja Siergiej Woronow 239,05 3 88,63 6 150,42
5 Stany Zjednoczone Jason Brown 231,27 8 73,73 4 157,54
6 Japonia Sōta Yamamoto 226,27 7 74,88 5 151,39
7 Rosja Makar Ignatow 222,45 5 78,47 8 143,98
8 Rosja Anton Szulepow 218,38 9 71,76 7 146,62
9 Japonia Koshiro Shimada 213,65 6 75,98 10 137,67
10 Stany Zjednoczone Tomoki Hiwatashi 207,30 11 64,54 9 142,76
11 Izrael Alexei Bychenko 197,63 12 61,97 11 135,66
12 Kanada Conrad Orzel 196,34 10 70,35 12 125,99

Solistki[edytuj | edytuj kod]

Poz. Zawodniczka Nota łączna[18] SP[19] FS[20]
1 Rosja Alona Kostorna 240,00 1 85,04 WR 1 154,96
2 Japonia Rika Kihira 231,84 2 79,89 2 151,95
3 Rosja Alina Zagitowa 217,99 4 66,84 3 151,15
4 Japonia Yuhana Yokoi 189,54 8 62,67 4 126,87
5 Japonia Mako Yamashita 189,25 5 65,70 5 123,55
6 Rosja Sofja Samodurowa 183,27 7 63,85 6 119,42
7 Korea Południowa Lim Eun-soo 172,47 6 65,28 10 107,19
8 Stany Zjednoczone Starr Andrews 166,72 9 58,92 9 107,80
9 Stany Zjednoczone Karen Chen 165,70 3 67,21 11 98,49
10 Australia Kailani Craine 165,46 10 55,82 8 109,64
11 Francja Maé-Bérénice Méité 159,98 11 49,77 7 110,21
12 Stany Zjednoczone Megan Wessenberg 131,73 12 44,78 12 86,95

Pary sportowe[edytuj | edytuj kod]

Poz. Zawodnicy Nota łączna[21] SP[22] FS[23]
1 Chińska Republika Ludowa Sui Wenjing / Han Cong 226,96 1 81,27 WR 1 145,69
2 Kanada Kirsten Moore-Towers / Michael Marinaro 208,49 2 71,21 2 137,28
3 Rosja Anastasija Miszyna / Aleksandr Gallamow 203,35 3 69,00 3 134,35
4 Rosja Alisa Jefimowa / Aleksandr Korowin 189,34 4 64,94 4 124,40
5 Japonia Riku Miura / Ryuichi Kihara 179,94 6 62,41 6 117,53
6 Stany Zjednoczone Tarah Kayne / Danny O'Shea 178,73 7 58,70 5 120,03
7 Stany Zjednoczone Alexa Scimeca Knierim / Chris Knierim 173,33 5 63,63 8 109,70
8 Włochy Nicole Della Monica / Matteo Guarise 171,43 8 57,55 7 113,88

Pary taneczne[edytuj | edytuj kod]

Poz. Zawodnicy Nota łączna[24] RD[25] FD[26]
1 Francja Gabriella Papadakis / Guillaume Cizeron 226,61 WR 1 90,03 WR 1 136,58 WR
2 Rosja Aleksandra Stiepanowa / Iwan Bukin 208,81 2 84,07 2 124,74
3 Włochy Charlène Guignard / Marco Fabbri 198,06 3 82,13 4 115,93
4 Wielka Brytania Lilah Fear / Lewis Gibson 193,01 4 76,09 3 116,92
5 Chińska Republika Ludowa Wang Shiyue / Liu Xinyu 183,11 6 74,73 6 108,38
6 Stany Zjednoczone Christina Carreira / Anthony Ponomarenko 182,26 5 75,25 7 107,01
7 Rosja Sofja Szewczenko / Igor Jeriomienko 178,08 7 69,59 5 108,49
8 Kanada Carolane Soucisse / Shane Firus 172,01 9 68,39 8 103,62
9 Stany Zjednoczone Lorraine McNamara / Quinn Carpenter 170,21 8 68,80 9 101,41

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

  1. Communication No. 2250 Announcement of International Single & Pair Skating, Ice Dance and Synchronized Skating Competitions 2019/20 (ang.). ISU, 2019-06-20. [dostęp 2019-06-20]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-06-20)].
  2. ISU Grand Prix of Figure Skating – NHK Trophy 2019, Sapporo / JPN (ang.). ISU, 2019-11-14. [dostęp 2019-11-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-19)].
  3. Progression of Highest Score – Men – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  4. Progression of Highest Score – Men – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  5. Progression of Highest Score – Men – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  6. Progression of Highest Score – Ladies – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-09-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-01)].
  7. Progression of Highest Score – Ladies – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-09-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-01)].
  8. Progression of Highest Score – Ladies – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  9. Progression of Highest Score – Pairs – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  10. Progression of Highest Score – Pairs – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  11. Progression of Highest Score – Pairs – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  12. Progression of Highest Score – Ice Dance – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  13. Progression of Highest Score – Ice Dance – Free Dance Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  14. Progression of Highest Score – Ice Dance – Rhythm Dance Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-03]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-03)].
  15. ISU GP NHK Trophy 2019 – Men – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-23]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-25)].
  16. ISU GP NHK Trophy 2019 – Men – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-22]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-22)].
  17. ISU GP NHK Trophy 2019 – Men – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-23]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-25)].
  18. ISU GP NHK Trophy 2019 – Ladies – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-23]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-23)].
  19. ISU GP NHK Trophy 2019 – Ladies – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-22]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-22)].
  20. ISU GP NHK Trophy 2019 – Ladies – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-23]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-23)].
  21. ISU GP NHK Trophy 2019 – Pairs – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-23]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-23)].
  22. ISU GP NHK Trophy 2019 – Pairs – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-22]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-22)].
  23. ISU GP NHK Trophy 2019 – Pairs – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-23]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-25)].
  24. ISU GP NHK Trophy 2019 – Ice Dance – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-23]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-23)].
  25. ISU GP NHK Trophy 2019 – Ice Dance – Rhythm Dance (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-22]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-22)].
  26. ISU GP NHK Trophy 2019 – Ice Dance – Free Dance (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-23]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-23)].

Bibliografia[edytuj | edytuj kod]