Olej z orzechów laskowych

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Olej z orzechów laskowych - przejrzysty olej roślinny o zabarwieniu złoto-żółtym i orzechowym zapachu otrzymywany z tłoczonych na zimno orzechów laskowych (Corylus avellana). W niskich temperaturach ścina się/mętnieje.

Pochodzenie: Europa
Skład: kwas palmitynowy 5,26%, kwas oleopalmitynowy 0,2%, kwas stearynowy 2,47%, kwas oleinowy 81,38%, kwas linolowy 10,29%, kwas a-linolenowy 0,13%, kwas arachidowy 0,13%, kwas behenowy 0,04%.[1]
Kategoria: olej nieschnący
Ważność: po otworzeniu ok. 6-8 miesięcy
Wytrzymałość na temperatury: odporna na ciepło
Zastosowanie

Stosowany jest w przemyśle farmaceutycznym w produkcji kosmetyków oraz w przemyśle farbiarskim do wyrobu farb. Dodawany jest do perfum, mydeł, farb kosmetycznych, lakierów, preparatów do opalania i pielęgnacji włosów[2].

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

  1. Małgorzata Wroniak, Justyna Parzychowska, Agnieszka Rękas, Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymanych z nich olejów., „Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego”, 71 (3), 2016, s. 51, ISSN 2083-5809.
  2. Zdyb 2010 ↓, s. 23–26.

Bibliografia[edytuj | edytuj kod]