Rajd Safari 1978

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
26. Safari Rally
3 runda RSMŚ 1978
Państwo  Kenia
Baza Nairobi
Od 23 marca 1978
Do 27 marca 1978
Nawierzchnia szuter
Meta
Zgł. załóg 72
Sklas. załóg 13
Zwycięzca Jean-Pierre Nicolas
(Peugeot 504 Coupé V6)

Rajd Safari (26. Safari Rally) – 26 Rajd Safari rozgrywany w Kenii w dniach 23-27 marca. Była to trzecia runda Rajdowych mistrzostw świata w roku 1978. Rajd został rozegrany na nawierzchni szutrowej. Bazą rajdu było miasto Nairobi.

Wyniki końcowe rajdu[1][edytuj | edytuj kod]

Msc. Kierowca Pilot Samochód Czas Strata
1 Francja Jean-Pierre Nicolas Francja Jean-Claude Lefèbvre Peugeot 504 V6 Coupé 8:18 0.0
2. Kenia Vic Preston Kenia John Lyall Porsche 911 8:55 +0:37
3. Finlandia Rauno Aaltonen Kenia Lofty Drews Datsun 160J 9:10 +0:52
4. Szwecja Björn Waldegård Szwecja Hans Thorszelius Porsche 911 9:48 +1:30
5. Finlandia Simo Lampinen Wielka Brytania Henry Liddon Peugeot 504 V6 Coupé 13:37 +5:19
6. Polska Sobiesław Zasada Polska Błażej Krupa Mercedes 280 E 15:30 +7:12
7. Kenia Johnny Hellier Kenia Kanti Shah Datsun 160J 18:26 +10:08
8. Kenia Frank Tundo Kenia Dave Haworth Ford Escort RS1800 18:54 +10:36
9. Kenia Jayant Shah Kenia Najeet Eisa Datsun 160J 20:44 +12:26
10. Szwajcaria Hanspeter Ruedin Kenia Eckardt Ender Mitsubishi Colt Lancer 20:50 +12:32

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

  1. 26. Safari Rally 1978 (pol.). www.ewrc-results.com. [dostęp 26-03-2018].