Rostelecom Cup 2019

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Rostelecom Cup
2019
2017 2020
Ilustracja
Brązowi medaliści w konkurencji par sportowych Minerva Fabienne Hase i Nolan Seegert z Niemiec
Data 15–17 listopada 2019
Gospodarz Rosyjska Federacja Łyżwiarska
Miejscowość Rosja Moskwa
Hala Megasport Arena
Organizator ISU
Liczba konkurencji 4
Liczba zawodników 60
Liczba reprezentacji 19
Zwycięzcy
Soliści Rosja Aleksandr Samarin
Solistki Rosja Aleksandra Trusowa
Pary sportowe Rosja Aleksandra Bojkowa
Rosja Dmitrij Kozłowskij
Pary taneczne Rosja Wiktorija Sinicyna
Rosja Nikita Kacałapow

Rostelecom Cup 2019 – piąte w kolejności zawody łyżwiarstwa figurowego z cyklu Grand Prix 2019/2020[1]. Zawody odbyły się od 15 do 17 listopada 2019 roku w hali Megasport Arena w Moskwie.

We wszystkich konkurencjach triumfowali Rosjanie. Wśród solistów zwyciężył Aleksandr Samarin, zaś wśród solistek Aleksandra Trusowa. W parach sportowych zwycięstwo odnieśli Aleksandra Bojkowa i Dmitrij Kozłowskij, zaś w parach tanecznych Wiktorija Sinicyna i Nikita Kacałapow.

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Data Godzina Konkurencja Segment
15 listopada 14:00 UTC+03:00 / 12:00 CET Soliści Program krótki
16:00 UTC+03:00 / 14:00 CET Pary taneczne Taniec rytmiczny
18:30 UTC+03:00 / 16:30 CET Solistki Program krótki
20:30 UTC+03:00 / 18:30 CET Pary sportowe Program krótki
16 listopada 13:30 UTC+03:00 / 11:30 CET Soliści Program krótki
15:40 UTC+03:00 / 13:40 CET Pary taneczne Taniec rytmiczny
17:30 UTC+03:00 / 15:30 CET Solistki Program krótki
19:45 UTC+03:00 / 17:45 CET Pary sportowe Program krótki
17 listopada 13:00 UTC+03:00 / 11:00 CET Pokazy mistrzów

Rekordy świata[edytuj | edytuj kod]

Wyniki[edytuj | edytuj kod]

Soliści[edytuj | edytuj kod]

Zwycięzca wśród solistów Aleksandr Samarin (RUS)
Poz. Zawodnik Nota łączna[14] SP[15] FS[16]
1 Rosja Aleksandr Samarin 264,45 1 92,81 1 171,64
2 Rosja Dmitrij Alijew 259,88 2 90,64 2 169,24
3 Rosja Makar Ignatow 252,87 3 87,54 3 165,33
4 Japonia Shōma Uno 252,24 4 87,29 4 164,95
5 Kanada Nam Nguyen 246,20 6 87,01 6 159,19
6 Łotwa Deniss Vasiļjevs 241,09 5 87,08 10 154,01
7 Gruzja Moris Kwitiełaszwili 237,59 9 75,87 5 161,72
8 Japonia Kazuki Tomono 237,54 7 80,98 7 156,56
9 Czechy Michal Březina 236,47 8 80,27 8 156,20
10 Stany Zjednoczone Alexei Krasnozhon 216,28 10 75,46 11 140,82
11 Azerbejdżan Władimir Litwincew 209,07 12 54,42 9 154,65
WD Izrael Daniel Samohin DNF 11 56,94 DNF

Solistki[edytuj | edytuj kod]

Zwyciężczyni wśród solistek Aleksandra Trusowa (RUS) wykonująca cantilever
Poz. Zawodniczka Nota łączna[17] SP[18] FS[19]
1 Rosja Aleksandra Trusowa 234,47 2 74,21 1 160,26
2 Rosja Jewgienija Miedwiediewa 225,76 1 76,93 2 148,83
3 Stany Zjednoczone Mariah Bell 205,67 3 67,11 3 138,56
4 Japonia Satoko Miyahara 192,42 6 63,09 4 129,33
5 Azerbejdżan Jekatierina Riabowa 187,77 5 64,01 6 123,76
6 Japonia Yuhana Yokoi 182,68 10 56,51 5 126,17
7 Szwajcaria Alexia Paganini 179,69 4 65,12 9 114,57
8 Chińska Republika Ludowa Chen Hongyi 175,77 9 57,17 7 118,60
9 Niemcy Nicole Schott 172,08 8 57,29 8 114,79
10 Japonia Yuna Shiraiwa 170,03 7 60,57 10 109,46
11 Rosja Stanisława Konstantinowa 156,94 11 54,36 11 102,58
12 Finlandia Emmi Peltonen 152,50 12 52,46 12 100,04

Pary sportowe[edytuj | edytuj kod]

Para sportowa Audrey Lu / Misha Mitrofanov (USA) wykonująca podnoszenie twistowe
Poz. Zawodnicy Nota łączna[20] SP[21] FS[22]
1 Rosja Aleksandra Bojkowa / Dmitrij Kozłowskij 229,48 1 80,14 1 149,34
2 Rosja Jewgienija Tarasowa / Władimir Morozow 216,77 2 76,81 2 139,96
3 Niemcy Minerva Fabienne Hase / Nolan Seegert 186,16 4 67,74 4 118,42
4 Austria Miriam Ziegler / Severin Kiefer 182,02 6 61,84 3 120,18
5 Rosja Ksienija Stołbowa / Andriej Nowosiołow 177,51 3 68,74 5 108,77
6 Kanada Evelyn Walsh / Trennt Michaud 168,96 5 62,76 7 106,20
7 Włochy Rebecca Ghilardi / Filippo Ambrosini 162,76 7 55,08 6 107,68
8 Stany Zjednoczone Audrey Lu / Misha Mitrofanov 153,61 8 54,03 8 99,58

Pary taneczne[edytuj | edytuj kod]

Poz. Zawodnicy Nota łączna[23] RD[24] FD[25]
1 Rosja Wiktorija Sinicyna / Nikita Kacałapow 212,15 1 86,09 1 126,06
2 Kanada Piper Gilles / Paul Poirier 207,64 2 82,56 2 125,08
3 Hiszpania Sara Hurtado / Kiriłł Chalawin 185,01 3 72,01 3 113,00
4 Polska Natalia Kaliszek / Maksym Spodyriew 178,70 4 69,97 4 108,73
5 Litwa Allison Reed / Saulius Ambrulevičius 175,43 5 69,79 6 105,64
6 Rosja Anastasija Szpilewaja / Grigorij Smirnow 172,93 6 67,04 5 105,89
7 Kanada Marjorie Lajoie / Zachary Lagha 169,90 8 64,70 7 105,20
8 Francja Adelina Galyavieva / Louis Thauron 164,79 9 63,22 8 101,57
9 Rosja Anastasija Skopcowa / Kiriłł Aloszyn 164,64 7 66,52 9 98,12
10 Włochy Jasmine Tessari / Francesco Fioretti 154,44 10 62,68 10 91,76

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

  1. Communication No. 2250 Announcement of International Single & Pair Skating, Ice Dance and Synchronized Skating Competitions 2019/20 (ang.). ISU, 2019-06-20. [dostęp 2019-06-20]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-06-20)].
  2. Progression of Highest Score – Men – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  3. Progression of Highest Score – Men – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  4. Progression of Highest Score – Men – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  5. Progression of Highest Score – Ladies – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-09-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-01)].
  6. Progression of Highest Score – Ladies – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-09-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-01)].
  7. Progression of Highest Score – Ladies – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  8. Progression of Highest Score – Pairs – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  9. Progression of Highest Score – Pairs – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  10. Progression of Highest Score – Pairs – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  11. Progression of Highest Score – Ice Dance – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  12. Progression of Highest Score – Ice Dance – Free Dance Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  13. Progression of Highest Score – Ice Dance – Rhythm Dance Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-03]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-03)].
  14. ISU Rostelecom Cup 2019 – Men – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-16)].
  15. ISU Rostelecom Cup 2019 – Men – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-15]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-15)].
  16. ISU Rostelecom Cup 2019 – Men – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-16)].
  17. ISU Rostelecom Cup 2019 – Ladies – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-16)].
  18. ISU Rostelecom Cup 2019 – Ladies – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-15]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-15)].
  19. ISU Rostelecom Cup 2019 – Ladies – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-16)].
  20. ISU Rostelecom Cup 2019 – Pairs – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-16)].
  21. ISU Rostelecom Cup 2019 – Pairs – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-15]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-15)].
  22. ISU Rostelecom Cup 2019 – Pairs – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-16)].
  23. ISU Rostelecom Cup 2019 – Ice Dance – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-16)].
  24. ISU Rostelecom Cup 2019 – Ice Dance – Rhythm Dance (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-15]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-15)].
  25. ISU Rostelecom Cup 2019 – Ice Dance – Free Dance (ang.). ISU. [dostęp 2019-11-16]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-11-16)].

Bibliografia[edytuj | edytuj kod]