Saneczkarstwo na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Saneczkarstwo na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018
Luge pictogram.svg
Zimowe Igrzyska Olimpijskie 2018
Pjongczang
ZIO 2014 ZIO 2022
Miejsce Pjongczang, Olympic Sliding Centre
Data 10–15 lutego 2018
Liczba konkurencji 4

Saneczkarstwo na Zimowych Igrzyskach Olimpijskich 2018 – jedna z dyscyplin rozgrywanych podczas igrzysk w dniach 10–15 lutego 2018 w Pjongczangu, w Korei Południowej. Zawody odbyły się w czterech konkurencjach: jedynkach, dwójkach i zawodach sztafetowych mężczyzn oraz jedynkach kobiet[1].

Kwalifikacje[edytuj | edytuj kod]

W zawodach wzięło udział 110 zawodników (maksymalnie 37 mężczyzn, 27 kobiet i 17 dwójek). Kwalifikacja opierała się na klasyfikacji pięciu pierwszych zawodach Pucharu Świata 2017/2018. Narodowy komitet olimpijski mógł wystawić maksymalnie 10 reprezentantów (3 mężczyzn i kobiet oraz 2 dwójki). Pozostałe 8 miejsc zostało przekazanych narodowym komitetom olimpijskim, które miały możliwość stworzenia sztafety przez wprowadzenie tych zawodników[2].

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Oficjalny terminarz igrzysk[3].

Data Godzina Konkurencja Mistrz IO 2014
10 lutego 19:10 (UTC+09:00) / 11:10 (CET) 1. i 2. zjazd jedynek mężczyzn Niemcy Felix Loch
11 lutego 18:50 (UTC+09:00) / 10:50 (CET) 3. i 4. zjazd jedynek mężczyzn
12 lutego 19:50 (UTC+09:00) / 11:50 (CET) 1. i 2. zjazd jedynek kobiet Niemcy Natalie Geisenberger
13 lutego 19:30 (UTC+09:00) / 11:30 (CET) 3. i 4. zjazd jedynek kobiet
14 lutego 20:20 (UTC+09:00) / 12:20 (CET) 1. i 2. zjazd dwójek mężczyzn Niemcy Tobias Wendl

Niemcy Tobias Arlt

15 lutego 21:30 (UTC+09:00) / 13:30 (CET) Sztafeta Niemcy Niemcy

Medaliści[edytuj | edytuj kod]

Konkurencja Gold medal.svg Złoto Czas Silver medal.svg Srebro Czas Bronze medal.svg Brąz Czas
Jedynki mężczyzn Austria David Gleirscher 3:10,702 Stany Zjednoczone Chris Mazdzer 3:10,728 Niemcy Johannes Ludwig 3:10,932
Jedynki kobiet Niemcy Natalie Geisenberger 3:05,232 Niemcy Dajana Eitberger 3:05,599 Kanada Alex Gough 3:05,644
Dwójki mężczyzn Niemcy Tobias Wendl
Niemcy Tobias Arlt
1:31,697 Austria Peter Penz
Austria Georg Fischler
1:31,785 Niemcy Toni Eggert
Niemcy Sascha Benecken
1:31,987
Sztafeta  Niemcy
Natalie Geisenberger
Johannes Ludwig
Tobias Wendl
Tobias Arlt
2:24,517  Kanada
Alex Gough
Samuel Edney
Tristan Walker
Justin Snith
2:24,872  Austria
Madeleine Egle
David Gleirscher
Peter Penz
Georg Fischler
2:24,988

Linki zewnętrzne[edytuj | edytuj kod]

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

  1. Luge Events (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-11].
  2. Qualifiaction System For The XXIII Oympic Winter Games Pyeongchang 2018 (ang.). Międzynarodowa Federacja Saneczkarska. [dostęp 2017-12-11].
  3. Schedule (ang.). Pyeongchang 2018. [dostęp 2017-12-08].