Skate Canada International 2019

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Skate Canada International
2019
2018 2020
Data 25–27 października 2019
Gospodarz Skate Canada
Miejscowość Kanada Kelowna
Hala Prospera Place
Organizator ISU
Liczba konkurencji 4
Liczba zawodników 60
Liczba reprezentacji 14
Zwycięzcy
Soliści Japonia Yuzuru Hanyū
Solistki Rosja Aleksandra Trusowa
Pary sportowe Rosja Aleksandra Bojkowa
Rosja Dmitrij Kozłowskij
Pary taneczne Kanada Piper Gilles
Kanada Paul Poirier
Strona internetowa

Skate Canada International 2019 – drugie w kolejności zawody łyżwiarstwa figurowego z cyklu Grand Prix 2019/2020[1]. Zawody odbyły się od 25 do 27 października 2019 roku w hali Prospera Place w Kelownie[2].

W rywalizacji solistów triumfował Japończyk Yuzuru Hanyū, zaś w konkurencji solistek Rosjanka Aleksandra Trusowa. W parach sportowych zwyciężyli Rosjanie Aleksandra Bojkowa i Dmitrij Kozłowskij, zaś w parach tanecznych reprezentanci Kanady Piper Gilles i Paul Poirier.

Terminarz[edytuj | edytuj kod]

Data Godzina Konkurencja Segment
25 października 11:00 UTC-07:00 / 20:00 CET Pary taneczne Taniec rytmiczny
12:38 UTC-07:00 / 21:38 CET Solistki Program krótki
16:15 UTC-07:00 / 01:15 CET Pary sportowe
17:42 UTC-07:00 / 02:42 CET Soliści
26 października 11:09 UTC-07:00 / 20:09 CET Pary taneczne Taniec dowolny
13:00 UTC-07:00 / 22:00 CET Solistki Program dowolny
16:55 UTC-07:00 / 01:55 CET Pary sportowe
18:32 UTC-07:00 / 02:32 CET Soliści
27 października 14:00 UTC-07:00 / 22:00 CET Pokazy mistrzów

Rekordy świata[edytuj | edytuj kod]

W trakcie zawodów ustanowiono następujące rekordy świata (GOE±5):

Konkurencja Segment Zawodnicy Punkty Data
Solistki Nota łączna Rosja Aleksandra Trusowa 241,02 26 października 2019
Program dowolny 166,62

Wyniki[edytuj | edytuj kod]

Soliści[edytuj | edytuj kod]

Poz. Zawodnik Nota łączna[15] SP[16] FS[17]
1 Japonia Yuzuru Hanyū 322,59 1 109,60 1 212,99
2 Kanada Nam Nguyen 262,77 3 84,08 2 178,69
3 Japonia Keiji Tanaka 250,02 5 80,11 3 169,91
4 Stany Zjednoczone Camden Pulkinen 244,78 2 89,05 4 155,73
5 Łotwa Deniss Vasiļjevs 227,40 4 84,01 7 143,39
6 Włochy Matteo Rizzo 223,78 9 70,12 5 153,66
7 Kanada Nicolas Nadeau 222,33 8 75,22 6 147,11
8 Rosja Andriej Łazukin 212,07 6 78,99 12 133,08
9 Malaje Julian Zhi Jie Yee 211,63 7 75,64 10 135,99
10 Kanada Roman Sadovsky 204,35 11 65,29 8 139,06
11 Niemcy Paul Fentz 202,24 10 66,32 11 135,92
12 Australia Brendan Kerry 193,77 12 56,75 9 137,02

Solistki[edytuj | edytuj kod]

Poz. Zawodniczka Nota łączna[18] SP[19] FS[20]
1 Rosja Aleksandra Trusowa 241,02 WR 3 74,40 1 166,62 WR
2 Japonia Rika Kihira 230,33 1 81,35 2 148,98
3 Korea Południowa You Young 217,49 2 78,22 4 139,27
4 Stany Zjednoczone Bradie Tennell 211,31 4 72,92 5 138,39
5 Rosja Jewgienija Miedwiediewa 209,62 6 62,89 3 146,73
6 Japonia Marin Honda 179,26 10 59,20 6 120,06
7 Korea Południowa Kim Ye-lim 176,93 8 61,23 7 115,70
8 Rosja Sierafima Sachanowicz 175,97 7 62,63 8 113,34
9 Szwajcaria Alexia Paganini 166,20 9 60,68 9 105,52
10 Kanada Gabrielle Daleman 164,34 5 63,94 11 100,40
11 Kanada Alicia Pineault 161,37 11 57,59 10 103,78
12 Kanada Véronik Mallet 147,79 12 51,90 12 95,89

Pary sportowe[edytuj | edytuj kod]

Poz. Zawodnicy Nota łączna[21] SP[22] FS[23]
1 Rosja Aleksandra Bojkowa / Dmitrij Kozłowskij 216,71 1 76,45 1 140,26
2 Kanada Kirsten Moore-Towers / Michael Marinaro 208,49 2 75,50 2 132,99
3 Rosja Jewgienija Tarasowa / Władimir Morozow 202,29 3 73,57 3 128,72
4 Stany Zjednoczone Alexa Scimeca Knierim / Chris Knierim 199,57 4 71,28 4 128,29
5 Kanada Lubow Iluszeczkina / Charlie Bilodeau 192,47 5 68,62 5 123,85
6 Stany Zjednoczone Jessica Calalang / Brian Johnson 181,54 6 62,54 6 119,00
7 Chińska Republika Ludowa Tang Feiyao / Yang Yongchao 170,57 7 62,35 8 108,22
8 Kanada Evelyn Walsh / Trennt Michaud 164,66 8 56,09 7 108,57

Pary taneczne[edytuj | edytuj kod]

Poz. Zawodnicy Nota łączna[24] RD[25] FD[26]
1 Kanada Piper Gilles / Paul Poirier 209,01 2 82,58 1 126,43
2 Stany Zjednoczone Madison Hubbell / Zachary Donohue 206,31 1 83,21 2 123,10
3 Wielka Brytania Lilah Fear / Lewis Gibson 195,35 4 76,67 3 118,68
4 Stany Zjednoczone Kaitlin Hawayek / Jean-Luc Baker 194,77 3 79,52 4 115,25
5 Hiszpania Sara Hurtado / Kiriłł Chalawin 180,64 5 72,77 5 107,87
6 Kanada Marjorie Lajoie / Zachary Lagha 177,53 7 70,50 6 107,03
7 Stany Zjednoczone Caroline Green / Michael Parsons 173,82 8 69,00 7 104,82
8 Rosja Bietina Popowa / Siergiej Mozgow 173,54 6 71,44 8 102,10
9 Rosja Sofja Jewdokimowa / Jegor Bazin 167,39 9 67,20 10 100,19
10 Kanada Hayley Sales / Nikolas Wamsteeker 164,27 10 63,06 9 101,21

Przypisy[edytuj | edytuj kod]

  1. Communication No. 2250 Announcement of International Single & Pair Skating, Ice Dance and Synchronized Skating Competitions 2019/20 (ang.). ISU, 2019-06-20. [dostęp 2019-06-20]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-06-20)].
  2. 2019 Skate Canada International (ang.). skatecanada.ca. [dostęp 2019-06-21].
  3. Progression of Highest Score – Men – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  4. Progression of Highest Score – Men – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  5. Progression of Highest Score – Men – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  6. Progression of Highest Score – Ladies – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-09-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-09-26)].
  7. Progression of Highest Score – Ladies – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-09-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-09-26)].
  8. Progression of Highest Score – Ladies – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  9. Progression of Highest Score – Pairs – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  10. Progression of Highest Score – Pairs – Free Skating Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  11. Progression of Highest Score – Pairs – Short Program Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  12. Progression of Highest Score – Ice Dance – Total Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  13. Progression of Highest Score – Ice Dance – Free Dance Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  14. Progression of Highest Score – Ice Dance – Rhythm Dance Score (ang.). ISU. [dostęp 2019-07-19]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-07-19)].
  15. ISU GP 2019 Skate Canada International – Men – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-25]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-27)].
  16. ISU GP 2019 Skate Canada International – Men – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-25]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-26)].
  17. ISU GP 2019 Skate Canada International – Men – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-25]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-27)].
  18. ISU GP 2019 Skate Canada International – Ladies – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-26)].
  19. ISU GP 2019 Skate Canada International – Ladies – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-25]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-25)].
  20. ISU GP 2019 Skate Canada International – Ladies – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-26)].
  21. ISU GP 2019 Skate Canada International – Pairs – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-27]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-27)].
  22. ISU GP 2019 Skate Canada International – Pairs – Short Program (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-25]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-26)].
  23. ISU GP 2019 Skate Canada International – Pairs – Free Skating (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-27]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-27)].
  24. ISU GP 2019 Skate Canada International – Ice Dance – Result (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-26)].
  25. ISU GP 2019 Skate Canada International – Ice Dance – Rhythm Dance (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-25]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-25)].
  26. ISU GP 2019 Skate Canada International – Ice Dance – Free Dance (ang.). ISU. [dostęp 2019-10-26]. [zarchiwizowane z tego adresu (2019-10-26)].

Bibliografia[edytuj | edytuj kod]